Південь України знову перейде на богарне землеробство — думка

Після знищення росінями Каховського водосховища, звідки аграрії протягом останніх десятиліть брали воду для зрошення полів, про меліорацію ґрунтів на півдні України можна забути на найближчі кілька років. Сільгоспвиробникам цього регіону доведеться повернутися до технологій вирощування на богарних землях, пише Agropolit.com.

Про це заявив Андрій Гордєєв, ексголова Херсонської обласної державної адміністрації.

«Про судноплавство по Дніпру і меліорацію можна забути років на 3 в найкращому сценарії. Що таке Лівобережжя без меліорації? Це піщані ґрунти, в більшості піски. То це буде максимум богарні технології, і уповання на дощ, що в нашій зоні ризикового землеробства малоймовірно!», — зазначив Гордєєв.

Богарне землеробство — вид рільництва, при якому оброблювані землі («богару») не поливають, а чекають дощів. Якщо дощі не йдуть, або йдуть у недостатній кількості, то врожаї будуть у незначній кількості, або взагалі випадуть.

Урожайність залежить, головним чином, від кількості та часу випадання опадів, температури повітря та інших умов, тому на богарі вирощують посухостійкі зернові, кормові та баштанні культури. Посіви живляться також ґрунтовою вологою, що приноситься внутрішньоґрунтовим стоком. 

 Використовують спеціальні агромеліоративні заходи щодо збереження весняної вологи. Богарне землеробство спричинює пилові бурі. 

Богарне землеробство має велике економічне значення, тому що дозволяє використовувати незручні для зрошення ділянки. Площа богарних полів постійно змінюється в залежності від кількості весняних опадів.

Нагадаємо, що в ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС, затоплені вже майже сотня населених пунктів по обидва боки Дніпра. Людей та тварин евакуюють. 

Експерти вже зазначили, що через підрив Каховської ГЕС вода у Дніпрі в нижньому руслі стане непридатною для пиття та с/г використання загалом.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.