19 березня Земля

Оранка землі підвищує врожайність культур

Оранка землі потрібна передусім для підвищення врожайності культур. Розрізняють глибоку й мілку оранку землі. Глибока оранка землі рятує землю від впливу посухи. Наприклад, збільшивши орний шар із 10 до 40 см, врожайність кукурудзи зростає на 242%, а картоплі — на 92%, пише про це Аптека садівника.

Глибока оранка здатна зменшити кількість шкідників до 70% (в тому числі метеликів), які ховаються у верхніх шарах і відкладають яйця на бур’янах і стерні. Окрім цього, завдяки глибокій оранці можна частково позбутися збудників борошнистої роси, бурої іржі, фузаріозу, кореневих гнилей.

«При мілкій оранці волога затримується слабко, швидко випаровується. При значних опадах мілка оранка призводить до застою води у верхніх шарах грунту», — кажуть експерти. 

Глибока оранка сприяє кращому розвитку коренеплодів і культур із стрижневою кореневою системою. Глибока оранка покращує структуру грунту, збільшує повітропроникність і вологопроникність. 

Досвідні аграрії кажуть, якщо грунти бідні, в їх глибших шарах може міститися менше поживних речовин, тому при оранці такого грунту необхідно додатково вносити добрива. Змішуючись з нижніми вологими шарами грунту добрива стають доступними та краще засвоюються рослинами.

Також зазначається, що глибока оранка дає змогу перемістити насіння бур'янів  в глибші шари, звідки воно гірше проростає.

Переорювання грунту допомагає також позбутися шкідників. Комахи, які зимують у глибших шарах, під час перекопування опиняються на поверхні, де легко вимерзають або знищуються птахами. 

Читайте також: 

Добрива для городу та саду на SuperAgronom.com