04 лютого Земля

Стало відомо, коли орендар може заморозити обов'язкові платежі за землю

Якщо власник землі помер, а спадкоємці поки не прийняли спадщину, то орендар не повинен нараховувати дохід такій фізособі, утримувати з нього ПДФО та військовий збір та сплачувати їх суму до бюджету. Адже в такому разі платник цих податків — орендодавець відсутній.

Про це пише видання Balance.ua. 

Нерідко виникають ситуації, коли сільгосппідприємство орендує земельну ділянку у фізичної особи, але власник землі помер, а спадкоємці померлого ще не оформили спадщину.

Але в такому випадку, виникає спірна ситуація, оскільки користування землею прямо пов’язане з отриманням доходів від її використання, ненарахування витрат порушує правило відповідності доходу та понесених для його отримання витрат. 

«Якщо не нараховувати плату за оренду землі до моменту, поки не з’явиться спадкоємець, орендар на суму орендних платежів занизить виробничу собівартість сільгосппродукції, яка вирощувалася на такій земельній ділянці», — зазначають юристи. 

Отже, оскільки орендар продовжує користуватися землею і після смерті орендодавця (зокрема, отримує доходи від її використання), він повинен нараховувати в бухобліку орендну плату.

При цьому, щоб відокремити в обліку договір оренди землі з померлим орендодавцем, можна перевести таких кредиторів на окремий субрахунок, наприклад, 6856 «Розрахунки за договорами оренди землі, де орендодавець помер». У разі потреби орендар легко доведе перевіряючим, чому з нарахованої орендної плати не утримано ПДФО та ВЗ.

Після того як спадкоємець оформить земельну ділянку на себе, підприємство має перевести нараховану орендну плату із субрахунка 6856 на відповідний субрахунок до рахунка 685 (на якому відображаються зобов’язання перед орендодавцями щодо орендної плати), а також утримати з неї ПДФО та ВЗ.

Читайте також: 

Як громада може ефективно управляти своїми землями?

Легко! Із сервісом FEODAL HROMADA!
Зв'язатись з нами
+38 067 102 01 05