У селі Горенка побудували амбулаторію на сонячній енергії

Село Горенка, що на Київщині, під час повномасштабного вторгнення росії стало одним із найбільш зруйнованих в Київській області — у населеному пункті було пошкоджено 77% території, зокрема місцева амбулаторія.

Однак, у короткий термін медичний заклад відбудували і він став єдиним екологічним закладом у районі.

Про це пише Українська правда.

«На даху амбулаторії встановлені сонячні панелі, а на задньому дворі облаштована система для теплового насоса — вона відповідає за опалення будівлі. Амбулаторія є енергонезалежною, і місцеві лікарі спокійні, що зможуть надати допомогу людям навіть під час нових потенційних відключень світла»,  — пише видання

Завідувачка амбулаторії, педіатриня Олена Опанасенко розповіла, 4 березня 2022 року у двір установи потрапив російський снаряд. На щастя, на той час у медзакладі не було людей. Вибухова хвиля вибила та відчинила в будівлі вікна, через що система опалення вийшла з ладу.

У партнерстві з українськими організаціями постраждала від вибухової хвилі амбулаторія була відбудована з використанням найсучасніших зелених технологій.

В амбулаторії встановили гібридну сонячну електростанцію, яка може покривати до 60% спожитої енергії за рік. Загалом реконструкція об'єкта обійшлася в 56 тисяч євро, термін окупності – приблизно 7 років. 

За словами лікарки, місцеві жителі спочатку з недовірою поставилися до інновацій у Горенці. Але їхня думка кардинально змінилася під час блекаутів. Коли все село було знеструмлено, амбулаторія повноцінно працювала. Люди сходилися сюди попити чай, зарядити телефони та просто поговорити та погрітися у теплі. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.