Стара хата з села Чернещина стала освітнім хабом

У селі Чернещина Краснокутської громади, що на Харківщині, «Культурний діалог» разом із місцевими відновив занедбану хату-мазанку у проєкті із символічною назвою «HLYNA-hub». Тепер у столітній хаті діє «preKRASNOkut» — простір для спілкування та спільнотворення, передає Рубрика.

«Біленька красива хатка, яка розташована на пагорбі (белебні) над центральною вулицею села Чернещина, зараз добре помітна з дороги, що прямує через село. Але ще рік тому це була покинута садиба: за деревами та бур'янами її навіть не було видно»,  — кажуть в громадській організації.

Відновити хату запропонували саме учні ліцею. На той час вони вже взяли участь у проєкті «Навчати та вчитися за допомогою живої спадщини», що реалізувався за підтримки фонду ЮНЕСКО. Команда вчителів та учнів обрала вивчати саме традиції будівництва й оздоблення української хати-мазанки — відтоді вони стали справжніми експертами в цій темі. 

Краснокутська селищна рада стала співорганізатором проєкту на умовах співфінансування. Так розпочалися роботи з відновлення мазанки.

Працювали над відновленням хати гуртом: спочатку працівники комунальних служб вирубали аварійні дерева, викорчували чагарники, прибрали городину, спланували територію. Тоді влаштували толоку-мазання — учні, вчителі, жителі села Чернещина та ще п'ятьох навколишніх сіл, голова громади та її колеги — загалом понад 50 людей доєдналися до спільних зусиль.

У просторі вже провели майстер-клас із виготовлення саманних блоків, який підготував та провів місцевий майстер — В'ячеслав Нікітченко. Саманний блок — це невипалена цегла, створена із суміші глини, соломи та піску. 

У центрі облаштували освітній простір — тут можна не лише проводити майстеркласи з майстрами, але і вчителям проводити уроки.

Проєкт з перетворення хати-мазанки на простір спільнотворення завершився в січні. Але весною розпочнуться роботи з облаштування подвір'я. Мешканці громади планують встановити павільйон, піч, ворота, тин, лавки, садові гойдалки, прокласти доріжки з природних матеріалів, закласти вишневий сад та посадити городину. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.