На Вінниччині блогерка реставрує старі хати

Блогерка з Вінниччини Олена Присяжнюк веде тематичний блог про реставрацію хатинок в селі та намагаєся популяризувати цю справу. Водночас, дівчина сама реставрує старі хати. 

Хатини в селі екологічні, в стінах нема пластикових блоків, лише глина, земля, пісок та солома, передає ШоТам.

Кілька років тому Олена Присяжнюк відреставрувала хатинку своєї покійної прабабусі у селі Жабокричі, і робить з цього місця щось більше. Тепер у її хатині роблять фотосесії та знімають відео, а односельчани називають хату музеєм.  

«На сьогодні у мене вже є п’ять хатинок в рідному селі — дві повністю відреставровані та ще одна на фінішній прямій», — каже Олена.

Паралельно дівчина зкуповіє старовинні вишиті рушники та реставрує їх. Потім викладає у себе на сторінці в Інстаграм на продаж. Середня вартість  — 400 грн. Отримані гроші дівчина спрямовує знову на матеріали для реставрації хат.

«Я мрію про власний хутір, показувати всьому світові, яка красива та самобутня наша країна з багатою культурною спадщиною. Але найбільше зараз я волію про Перемогу, бо всі інші мрії не мають значення, коли в країні війна»,  — каже  

Дівчина каже, скільки коштує реставрація — не знає. Точніше, не може порахувати. Матеріали вони мали заготовленими чи отримали в спадок. Але якщо взяти середню вартість усіх матеріалів і послуги майстрів, які роблять підмурок та присьби, то відновлення однієї хати обійдеться до двох тисяч доларів. Це без облаштування подвір’я.

@motanka__

В інсаграмі показую кожного дня, як я реставрую хатинки❤️ запрошую)

♬ оригінальний звук - MOTANKA

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.