У селі Грушка розробляють етнографічний комплекс

За кілька кілометрів від мальовничої Бакоти, що на Хмельниччині, розташоване село Грушка. 

Саме у Грушці Адріана Вітер, організаторка проєкту «Мальоване село», спільно з митцями-однодумцями та місцевими жителями облаштовують затишний етнографічний комплекс, який у майбутньому перетвориться на великий живий музей просто неба. 

Про це розповідає видання YE.ua.

Ще десять років тому сюди ненадовго заїжджали туристи, щоб просто перепочити та попити цілющої води з 700-літної криниці. Нині вони не тільки затримуються довше, а й, подекуди, спеціально вирушають сюди, щоб зануритися в історію та культуру мультиетнічного регіону Дністра.

«Проєкт «Затоплена культура. Реабілітація українськими традиціями» є однією з частин масштабного проєкту «Мальоване село». Ми розпочали його втілювати у 2020 році. Усе починалося з розпису криничок в українському традиційному стилі, але тоді ми ще не знали, що ця ідея переросте у щось настільки масштабне», — розповіла Адріана Вітер.

Минулого року за власний кошт ідейники придбали сторічну хату, щоб облаштувати у ній музей. Як розповідає Адріана Вітер, він розрахований на нащадків, а також на людей з міста, які не бували в селах за своє життя. На базі музею створили майстерню місцевих ремесел — це перша в Україні майстерня, де поєднали гончарство з травництвом. Нині разом з місцевими жителями тут влаштовують фотовиставки та майстер-класи з ліплення з глини та розписом горщиків.

«У межах проєктів ми досліджуємо локальну історію з акцентом на культурний контекст дністровських сіл, які були затоплені під час будівництва ГЕС. Це Бакота, Теремці, Студениця, Конилівка, Наддністрянка, Стара Ушиця», — каже Адріана Вітер.

Як кажуть автори проєкту, дуже хотіли реалізувати задум, щоб показати мандрівникам, як виглядала хата в дністровському селі на початку ХХ століття. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.