Яблуня з Сумщини взяла бронзу в європейському конкурсі

Україна взяла участь у конкурсі «Європейське дерево року 2023» та стала бронзовим призером. Третє місце на конкурсі зайняла унікальна яблуня-колонія, що росте у місті Кролевці на Сумщині.

Про це повідомляє Високий замок.

«У Кролевці розташований унікальний об'єкт природно-заповідного фонду України — ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення «Яблуня-колонія». Це яблуневий кущ, орієнтовний вік якого понад 200 років… Особливістю цієї яблуні є її здатність до самостійного укорінення гілками. Коли один із прирослих до землі стовбурів має відмерти, його гілки стрімко нахиляються до землі і теж приростають»,  — ідеться у повідомленні.

За інформацією у Wikipedia, у яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. Тепер на площі близько 1000 квадратних метрів лежать у різних напрямках 15 прирослих до землі стовбурів.

Другим визнали «драконячий» дуб зі Словаччини, а «Європейським деревом року» став 180-річний дуб «Фабрикант», що росте у польському місті Лодзь. За «Фабриканта» проголосували 45,7 тисячі учасників інтернет-опитування, за дуб зі Словаччини — 18,2 тисячі, а за українську яблуню-колонію — 14,2 тисячі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.