Озеро ідеальної круглої форми отримало назву «Око Полісся»

Після відселення людей водні об’єкти не зникли, а, як стверджують співробітники Заповідника, перейшли в інший стан рівноваги. Коли зняли регуляцію, рівень води впав і форма  водного дзеркала стала більш правильною. 

Про це стало відомо з офіційної сторінки в Фейсбук Чорнобильського Радіаційно- екологічного Біосферного Заповідника.

Співробітники заповідника регулярно виконують обльоти величезної території, перевіряючи стан і фіксуючи зміни, що відбулись з часом. 

«Під час однієї з таких експедицій з метою перевірки територій, постраждалих минулого року від стихійних пожеж, серед лісу було помічене невідоме раніше озеро. Звірившись з картами, робітники заповідника визначили, що раніше це була штучна водойма, що знаходилась поряд з невеликим поліським селом, яка мала форму неправильної трапеції, з мережею каналів, які наповнювали її», — повідомили співробітники заповіднику.

Після знищення села, рівень води в ставку, який більше не регулювали з допомогою дамб, упав, і водойма набула правильної округлої форми.

Її не можна назвати дзеркально чистою та джерельною. Швидше за все, озеро наповнюється дощовими водами, однак, воно стало важливою частиною біосфери й домівкою для багатьох видів водоростей, рослин, тварин і птахів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.