На Прикарпатті в горах остання жителька Гостівець досі доглядає господарство

Приблизно за 15 км від села Голошини, що на Івано-Франківщині, у присілку Гостівець живе пенсіонерка Марія Джуряк. 

Марія Джуряк мешкає сама в одній з чотирьох хат у присілку. Довкола — гори й ні душі на кілька кілометрів, передає Суспільне.

Жінка сама тримає двох корів, козу, поросятко, невеличкий город, ходить по гриби і ягоди, пече хліб, читає газети й книги — Біблію і Молитослов. 

«Прабабця моя мала 105 років. Пережила чотири держави й себе щасливою вважала. І до останнього дня, доки людина робить, садить город для себе, здоїть корову, — то це є смисл життя», — розповідає Марія Джуряк.

Лікується пані Марія переважно травами, які сама збирає. Має жінка й телевізор, але не дивиться його, відколи почалася велика війна, а ввімкнути знову обіцяє тільки після перемоги України. У пенсіонерки є донька та син, але жити з ними Марія не хоче. Жінка каже: вдома почувається вільнішою.

«Ну пішла б до дітей. Але сідати їм на шию ще й тепер... Я в своїй хаті, що хочу, зварю, що хочу, собі покладу. Я ще не лежу. Не хочу від них залежати. Мені добре й так», — говорить Марія.

Влітку Марія ходить по гриби і ягоди. У вільний час бабуся читає газети й книжки, молиться. Жінка має й телевізор, утім, каже, не дивиться його — чекає особливого моменту.

«Відколи почалася повномасштабна війна, я його вимкнула і дала собі слово: коли повідомлять про перемогу, то я собі встану і подивлюся», — додала Марія.

На її обійсті, крім традиційних ґаздівських будівель, стоять іще дерев’яні капличка і лазня. Марія Джуряк тижнями може не бачити людей. Але, зізнається, їй добре і так.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.