Для переселенців на Вінниччині будують екобудинок

У селі Слобода-Бушанська, що на Вінниччині, для переселенців будують екобудинок. Роботи розпочали торік у листопаді. Працівники фірми-підрядника майструють дерев'яний каркас під черепицю.

Його відмінність у тому, що стіни не з блока чи цегли, а із солом'яних панелей.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

«Вона пробиває мембрану, щоб був повітряний зв'язок між мембраною і стропою, це для того аби був конденсат, тобто коли повітря нагрівається щоб була волога», — каже будівельник Олег.

Будинок зводять двоповерховий, загальною площею 442 кв.м. Поруч із ним буде автономна каналізація.

«По переметру він буде глиною обкладений чи шпакльовкою зверху буде черепиця. І з тої сторони буде шість душевих, три чоловічі, три жіночі, шість туалетів на другому поверсі будуть кімнати для життя», — каже представник фірми замовника робіт Віталій Власенко.

Будинок буде використовуватися як тимчасовий шелтер для жінок з дітьми, а після війни як реабілітаційний та освітньо-культурний простір.

Зводять екобудинок у партнерстві з проєктом «Зелена дорога екопоселень». Гроші на будівництво надали мешканці європейських країн та іноземні компанії. Також 147 тисяч євро вдалося зібрати під час презентації проєкту у Європі.

«Ми зараз на порозі розробки наступного проєкту для того, аби зібрати кошти на оздоблення будинку, меблювання, працюємо із приватними донорами і корпорацйціями, аби отримати вікна ти чи двері», — розповідає Качуренко.

Загальна вартість екобудинку — 250 тисяч євро.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.