Староста Шульгинської громади не здала село під час окупації

Голова Шульгинської сільської територіальної громади, що на Луганщині, Наталія Петренко — одна з лідерок, яка відстоювала українське та протистояла окупантам.

Вже 27 лютого 2022 року селом розносився гуркіт ворожої військової техніки.

Про це пише Суспільне.

Окупанти навмисне псували майно громади, пошкодили дорогу, заправку та електричні дроти.

«Вони їхали парами, розвернувши дула у бік будинків. Біля заправки зупинилися, визначили, з якого стовпа йде до АЗС електрика і завалили його. Ще й автоматом простріляли дроти, залишивши село без світла», — розповіла Наталія Петренко.

Як розповідає староста, їх бісило все українське настільки, що вони навіть не додумалися підійти й спустити прапор з флагштока. Вони таранили його танком. 

«Я побігла туди, на ті танки. Вони до мене: «рукі ввєрх». Я розстібнула куртку, кажу: «стріляй». Я лаялася на них останніми словами, з прокльонами. Вони викрикували: «ми — ростовська дивізія, якась там ледь не еліта». А самі: чмоні такі, у дірявих дутіках. Навіть не в берцях чи гумових чоботях», — розповіла Наталія.

Вже 7 квітня о 22:00 вони забрали Наталію до Старобільського райвідділку. Чоловікові сказали: розстріляють на блокпосту, якщо той надумає їхати за ними. Староста розповіла, це було чотири години психологічного тиску, фізично не чіпали. Вони хотіли, щоб жінка видавала гуманітарку під їхніми прапорами та й взагалі погрожували, якщо вона не перейде на їхній бік, то, мовляв, жити у Шульгинці не буде — пакет на голову і в Луганськ.

За словами Наталі, окупанти з громади повивозили і техніку, й обладнання. Нині чоловік Наталії боронить українську землю на передовій. Вона ж допомагає луганцям, очолює один з центрів «Моя Луганщина» у Чернівцях.

Шульгинська сільська територіальна громада — це 12 населених пунктів, де до 24 лютого мешкали понад п’ять тисяч селян. Вона стала відома широкому загалу завдяки пілотному проєкту «Нове село» з розвитку населених пунктів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.