Українці зможуть отримати нову соціальну допомогу — ЗМІ

В Україні може з'явитись нова соціальна допомога для населення. Згідно документу, базова щомісячна допомога не повинна бути нижчою ніж 3000 гривень, а дехто з українців отримуватимуть по 3700, що на 50% більше ніж прожитковий мінімум до якого така виплата переважно прив’язана.

Про це повідомляє видання U-news. 

«Наразі триває робота з документацією та форматом надання допомоги. Законопроект подадуть до Верховної Ради вже цієї осені, ймовірно, його ухвалять найближчим часом. За словами Марчак, універсальну соціальну допомогу впровадять з квітня 2023 року», — коментує Оксана Жолнович, міністр соціальної політики України.

Нова універсальна допомога істотно відрізнятиметься від усього, що існує на сьогодні. Головна особливість цього інструменту — те, що планується уникати показників прожиткового мінімуму та впроваджувати певний базовий показник, а також порівнювати доходи, які отримує не конкретна людина, а родина. І якщо вийде так, що сім’я отримує надто мало з усіх джерел, то держава надасть їй соціальну допомогу.

При цьому поки немає точних даних, яким чином проводитиметься розрахунок граничної мінімальної суми на сім’ю, але вона точно залежатиме від кількості членів сім’ї.

Також зазначається, що допомога виплачуватиметься доти, доки людина, яка отримує допомогу, не знайде роботи або залагодить свої справи. Щойно дохід сім’ї збільшиться — виплата припиниться.

На сьогодні в Україні вразливі категорії населення, а також пенсіонери, які не мають страхового стажу, одержують соціальну допомогу. Наразі вона становить близько 2 тис. грн. Однак уряд працює над тим, аби збільшити цю виплату, а також почати нараховувати її у новому форматі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.