Жителі деокупованих територій знову матимуть доступ до держпослуг у ЦНАПах

Проект PROSTO надає кризову підтримку 13 ЦНАП деокупованих громад. Загалом, як свідчать новини України, за зверненням Міністерства цифрової трансформації України Проект PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» спрямував 780 тис. грн на кризову підтримку ЦНАП 13 громад Київської, Чернігівської, Житомирської та Сумської областей.

ЦНАП громад, які зазнали значних обстрілів та пережили окупацію, зруйновані або суттєво пошкоджені. У багатьох Центрах знищено та виведено з ладу техніку, через що надавати послуги неможливо. Для оперативного вирішення питання, Проект прийняв рішення про закупівлю техніки, принаймні для мінімального забезпечення доступу мешканців до послуг.

У координації з Міністерством цифрової трансформації сформований перелік громад звільнених областей, які підтвердили пошкодження чи зникнення техніки у ЦНАП чи ВРМ через вторгнення рф.

«Експерти нашої команди зв’язалися з громадами із переліку, наданого Міністерством цифрової трансформації, для більш детального уточнення ситуації, та спільно з місцевим самоврядуванням сформували базові необхідні набори техніки для ЦНАП кожної громади. Ми і надалі продовжимо підтримку місцевого самоврядування та зміцнення їх інституцій», — зазначив Аляксандр Мазуркін, керівник Проекту PROSTO.

До переліку техніки входять комп’ютери з встановленим офісним ПЗ, монітори, багато-функціональні пристрої, фотоапарат для паспортної станції, тощо. У ЦНАП Гостомельської громади за підтримки Проекту буде відремонтована електронна система керування чергою, пошкоджена російськими окупантами.

«Один із пріоритетів Мінцифри зараз — забезпечити в країні безперебійний держсервіс та відновити роботу ЦНАП у деокупованих територіях. Адже сьогодні ЦНАПи не лише допомагають людям оформити підтримку від держави чи необхідні адмінпослуги, а й організовують гуманітарні штаби та допомагають переселенцям», — підкреслила Олеся Цибулько, директорка Директорату системного розвитку адміністративних послуг Мінцифри.

За час повномасштабної військової агресії, ЦНАП набули багатьох не властивих для мирного часу функцій та стали центрами координації та допомоги у громадах.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.