Старіння населення стане серйозним викликом для громад у найближчі 5 років — думка

Найбільшим викликом для територіальних громад України стане скорочення кількості населення та зміна вікової структури. Найближчі 5 років у нетрудовий вік вийде значно більша кількість людей, ніж тих, які увійдуть на їх заміну, пише Громадський Простір.

Про це заявив Анатолій Ткачук,  директор ГО «Інститут громадянського суспільства» у рамках опитування для проєкту «Громади України 2031: можливі сценарії розвитку».

«Частка людей похилого віку, пенсіонерів зростатиме, витрати публічних коштів на таких людей також, а формувати надходження буде все менше і менше зайнятих. Кількість великих підприємств буде скорочуватись, так само скорочуватиметься зайнятість на таких традиційних виробництвах, до яких ми звикли», — зазначив експерт.

Великими проблемами, за словами Анатолія Ткачука, стануть питання довкілля — нові вимоги до низьковуглецевої економіки, обмеження доступу до питної води, просування сухих зона на північ, що порушуватиме традиційне сільське виробництво.

«У цих умовах виграватиме той, хто раніше почне займатись адаптацією громад до таких викликів, хто стимулюватиме розвиток місцевих локальних виробництв, спрямованих передусім на ринок громади, хто матиме території для прийняття у себе жителів з інших міст і регіонів, де ситуація може бути суттєво гіршою», — сказав Анатолій Ткачук.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.