Науковець надав поради по осінній посадці ягідних кущів

При будь-якій кислотності, корисним кроком при осінній посадці ягідних рослин буде внесення компосту або органічних добрив. 

Стимулювати ріст кореневої системи восени можна, провівши передпосадкову обробку кореневого апарату належною кількістю макро та мікроелементів, рухомих форм фосфатів та стимуляторами росту які містять сигнальні агенти для поділу клітин — ауксин, цитокінін.

Рекомендації щодо осінньої висадки ягідних кущів надав Віталій Лапчинський, декан факультету агротехнологій і природокористування, доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет», кандидат с.-г. наук спеціально для Kurkul.com. 

«Насамперед необхідно визначитися з тими культурами які для вас є важливими, підходять до смаку, згодяться в домашніх рецептах або ж будуть призначені для бізнесу. При підборі сортів варто керуватися Державним реєстром сортів рослин придатних для поширення в Україні», — каже Віталій Лапчинський.

Далі за словами експерта, варто враховувати ґрунтові умови своєї території, що надалі, значною мірою дозволить уникнути проблем з висадженими рослинами. Здебільшого, в регіонах з незначною річною кількістю опадів, реакція ґрунтового розчину має лужний характер, в умовах достатнього зволоження — кислий. 

Також Віталій Лапчинський зауважив, забезпечення умов для розвитку кореневої системи свіжовисаджених рослин є однією з найважливіших умов осінньої посадки ягідників. Більш розвинута коренева система має вищу всисну здатність, краще поглинає воду й мінеральні речовини з ґрунту, накопичує поживу, забезпечує успішне приживання висаджених рослин,  зимівлю й хороший весняний старт.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.