Зрілість часнику визначити можна за стрілками

Традиційно збирати врожай часнику селяни звикли в середині липня — на свято Петра і Павла. Однак зрілість часнику можна визначити і за стрілками — коли стрілка витягнеться і стане вертикально, настав час збирати врожай часнику, пише Zemliak.com.

Нині зміна клімату дещо впливає на терміни дозрівання коренеплодів, зокрема і на часник. Не завжди середина липня означає що настав час викопувати часник.

«В цей період можуть пройти значні дощі, тому викопувати часник мокрим не рекомендується, краще почекати, поки волога з нього вийде і вже викопувати з сухої землі», — кажуть городники.

Ознакою зрілості часнику є відсутність свіжого пір'я, а все листя, що залишилося, починає жовтіти. Не варто чекати, поки все пожовкне повністю. Краще зібрати врожай, доки частина листя ще зелена. Це запобігає загниванню верхньої частини головок.

Під час викопування краще також використовувати хоча б лопату, щоб не пошкодити головку часника, що може вплинути на тривале зберігання. 

«Необхідно підвісити часник у добре провітрюваному місці, необхідно щоб головки вниз звисали, щоб всі поживні речовини перейшли з стебла в головку», — кажуть знавці.

Стебла слід відокремити від головки лише після повного висихання.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.