Фруктовий сад навесні потребує поетапної обробки — поради

Навесні обробка плодових дерев, як і ягідних, проводиться кілька разів. Зазвичай це роблять ранньою весною — до набрякання бруньок по «голому» дереву, після набрякання бруньок, до появи листя (по «зеленому конусу»), до розкриття бутонів, після появи плодів, пише Zemliak.com.

Рання весна 

  • побілка розчин вапна готові суміші для побілки плодових дерев  — розчин вапна готові суміші для побілки плодових дерев
  • обприскування профілактичне від шкідників, які зимують на деревах — солярка 

До розпускання бруньок 

  • обприскування від грибкових хвороб бордоская суміш мідний купорос залізний купорос сечовина — бордоська суміш, мідний купорос, залізний купорос, сечовина
  • профілактика проти личинок шкідників — карбофос, інсектициди широкого спектра 

Під час цвітіння 

  • обприскування для підвищення імунітету проти грибків — бордоська рідина, мідний купорос 
  • обробка від кліщів, довгоносиків — анабазин, ДДТ, карбофос 

Після цвітіння 

  • профілактика від гнилей — комбіновані препарати широкого спектра дії

До розпускання бруньок на деревах, потрібно вжити заходів по боротьбі з личинками, які саме в цей період стають активними. Від них можна використовувати дієві інсектициди широкого спектра дії: Карбофос, Актеллік, Децис Профі, Проклейм, а також бордоською рідиною, Сечовину.

«Приблизно перед появою бутонів, або коли вони масово з’являються на дереві, культури часто піддаються масового нападу плодожерки. Гусениці особливо небезпечні для яблунь! Так що перед цвітінням потрібно обов’язково провести роботу по їх знищенню. Використовувати для цього можна препарати «Фитоверм», «Атом», «Золон», «Айвенго», «Сироко», «Децис», «АЛАТАР», «Іскра М», «Біном», «Лепідоцид», «Дітокс» або «бордоською рідиною», «Сечовину»,  — кажуть знавці.

До цвітіння, а іноді і під час, проводиться обприскування від парші та плямистостей, коккомікоза, монилиоза, клястероспоріоза. Незважаючи на те, що від більшості цих захворювань вже проводилася обробка, вона необхідна повторно, щоб підвищити опірність рослин. Можна використовувати для цього препарати: Строби, Швидкість, Хорус, Райок, Фітолавін, бордоську суміш, Полірам ДФ.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.