Протягом року персик необхідно обробляти 4 рази — досвід

Часто садівники стикаються з відсутністю врожаю персика. Без належної обробки протягом року, дерево буде перебувати у постійному стані хвороби на курчавість — червоне покручене листя, і як наслідок цвітіння просто осипатиметься.

Щоб захистити дерево варто дотримуватись чотирьох обробок: березень — бордоська рідина, період вегетації — фунгіцид Скор, період після цвітіння — фунгіцид Хорус, пише Zemliak.com.

Якщо персик в саду вже більше двох років висаджене в саду, але врожайності не дає, варто в березні, коли спадуть морози, у суху погоду провести обробку бордоською рідиною: 300 г мідного купоросу+300 г негашеного вапна на 10 л води.

«Під час приготування розчину спочатку розчиняють вапно. Можна потім процідити розчин, щоб нерозчинені частки вапна не осідали на дно, та не забивали отвори оприскувального апарату. Потім сюди ж можна висипати 300 г мідного купоросу та розколотити. Суміш готова», — ділиться Zemliak.com.

Важливо, першу обробку треба провести протягом березня, якщо вже плюсова температура та ще не набухли бруньки.

Потім у період вегетації, коли розпускаються бруньки, треба провести другу обробку фунгіцидом Скор (готувати розчин відповідно інструкції). В цей період розтріскуються бруньки та починає активно рости листя, водночас грибкові інфекції поширюються по всьому дереву.

Третя обробка проводиться приблизно через 14 днів після цвітіння, коли квіти вже підсихають, тобто обробка не нанесе шкоди бджолам. Обробку проводять фунгіцидом Хорус. Після, можна насолоджуватись формуванням персиків та чекати врожай. 

Однак, у період покою, за кілька тижнів до морозів, необхідно обробити дерево знову бордоською рідиною, щоб інфекція та шкідники не змогли перезимувати під корою дерева.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2024

Фото: Сумська область, персик у віці 5 років, вперше дав урожай після описаних обробок.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.