Названо оптимальні умови коли висаджувати цибулю навесні

Найкращий час для посадки цибулі весною — це після того, як минають останні заморозки і ґрунт піднімається до прийнятної для сівби температури. Це приблизно середина квітня або початок травня, або не раніше, ніж нічні температури стануть вище ніж +2 до +5°С, пише Zemliak.com.

Для посіву і посадки ріпчастої цибулі краще терміни найраніші — навесні і самі пізні — восени, так як цибуля холодостійкий і здатний до яровизації при низькій позитивній температурі.

«Не раніше 3-4 днів перед посадкою підготовлений посадковий матеріал слід просушити і прогріти, розклавши тонким шаром на гріючої поверхні при температурі не вище + 35-42°С. В іншому випадку весь лук може піти в стрілку», — кажуть знавці. 

Після просушування і прогріву в приготованому водному розчині комплексних добрив (15-20 грамів на 10 літрів води) замочити на 8-10 годин. Після цієї мінеральної ванни замочити насіннєвий матеріал на 40-60 хвилин у водному розчині мідного купоросу (10-15 грамів на 10 літрів) з метою профілактики грибкових захворювань майбутнього врожаю. Після купоросної ванни промити проточною не холодною водою, дають стекти надлишку вологи і можна садити, цибулинки на перо потребують зрізанні верхівок.

«Безпосередньо перед посадкою, хоча б посадові ряди потрібно полити темно-рожевим водним розчином перманганату натрію, який одночасно і підгодує і знезаразить грунт. Після вже до самого збирання врожаю нічим не підгодовувати, але важливо постійно видаляти бур’яни», — кажуть знавці.

Також більшість городників проводять обрізку верхівки посадкової цибулі. Це варто робити лише для весняної посадки. так зелень скоріш проклюнеться. А назиму таке не слід робити, цибуля може загинути.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.