Боротись з попелицею варто ще при морозах — досвід

Попелиця на ягідних кущах часто атакує ранньою весною, іноді, ще при мінусових температурах. Здавна, кущі смородини до набрякання бруньок обробляли гарячою водою — попелиця на гілках опадала, а личинки від тепла починали вилуплятись та гинути з часом від холоду, пише Zemliak.com.

Також для виведення попелиці з кущів можна використати розчини:.

  • Мильний розчин. Набагато простіше використати для боротьби з попелицями сучасне антибактеріальне (або й будь-яке) рідке мило. Взяти дві склянки води, в яку влити дві чайні ложки мила і стільки ж олії. Гарно розмішати і розчинити в 5 л води. Ретельно розмішати, заправити оприскувач і рясно кропити рослини з попелицями. Як правило, таке оприскування треба провести двічі, повторити через 3-5 днів. Але і після першого разу результат видно неозброєним оком.

«Можна використати настій тютюнового пилу (продається в кожному садовому магазині). Береться 0,5 кг порошку 2 дні настоювати в 10 л води, додати 3 ст.ложки рідкого мила, процідити і обприскати рослини», — кажуть знавці.

  • Настій полині. На третину наповнити травою відро, до верху залити водою, настояти добу. Процідити, додати пару ложок рідкого мила (мило треба завжди, щоб розчин прилипав) і оприскувати рослини з попелицями.
  • Рідкий дим розвести в воді у пропорції 1:100 і обприскати рослини. Але не в період цвітіння, а вже після.
  • Настій з цибулиння. Відро наповнити на 2/3 цибулинням, залити до верху окропом, настоювати добу. Додати мило і обприскати.
  • Розчин нашатирного спирту. Взяти 30 мл на відро води і пару ложок мила. Обприскувати після цвітіння.

«Відвар з попелу дуже корисно використовувати для боротьби з попелицями, адже це ще й буде позакореневе підживлення рослин. На відро води 350 грамів попелу, пару ложок рідкого мила. Прокип’ятити попіл в пару літрах води півгодини, долити воду до 10 літрів, додати мило і використовувати для обприскування рослин», — розповіли садівники.

Водночас корисно, коли на ділянці багато сонечок та мурах. Вони хоч і маленькі, та можуть знищити попелиць краще за хімічні обробки — вони прости харчуються попелицями.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.