27 жовтня Сад-город

Експерти розповіли, як визначити озимий часник

Цибулини озимого часнику вкриває щільна оболонка, яка у разі морозів покликана захистити його від перемерзання. Літній не готується до холодів, тому й шкірка буде тоненькою. У ярого часнику «паличка» посередині невелика і м'яка. Зимовий пеньок щільний як олівець.

Про це пише Ukr.media. 

Зимовий (озимий) часник відрізняється від літнього (ярого) не лише термінами посадки, але й якістю лушпиння, і товщиною пенька.

«Якщо взяти головку до рук і подивитись, скільки у ній зубчиків, то можна зрозуміти який вид перед нами. У зимового їх буде небагато і вони будуть великими. Розташовуються зубчики рівномірно. Їх не більше за 10 штук. У літнього навпаки — близько двох десятків зубців невеликого розміру. До того ж вони усіх калібрів і виростають на головці хаотично», — розповіли експерти.

Зимовий часник добирає вагу до 300 г, а літній — втричі менший, він не важить більше за 100 г.

Читайте також: Озимий часник варто садити за 35 днів до стійких холодів

Практика посадки часнику в першій декаді листопада небезпечна, особливо в роки з ранніми і холодними зимами, коли значна частина зубків, не встигнувши вкоренитися, гине.

Якщо частину озимого часнику не висадили восени і цибулини добре збереглися, його можна висаджувати навесні. Успіх вирощування залежить як від властивостей сорту або місцевої форми, так і від температури зберігання і термінів посадки.