Садівники поділились секретами, як зберегти черешню від шпаків

Усі, хто вирощує черешню, щороку одночасно із дозріванням перших врожаїв стикаються з великою проблемою — зграї шпаків просто знищують червоні ягоди. 

Одним із найбільш успішних способів боротьби зі шпаками користувачі садівничих груп у Facebook називають шумове відлякування та сітки, ідеться на сторінці Виноградник і сад.

«Сітка для плодових дерев допоможе. Торік накрили, заплутався один із шпаків і підняв страшний писк, від якого нашу ділянку ці шкідники визнали небезпечною і більше вони її не відвідували. Сусід, дізнавшись цю історію, зловив шпака, записав його крики і надав можливість їх прослухати його родичам. Над нашими ділянками вони тепер навіть не літають», — написав Михайло Харченко.

Отож, щоб захистити черешню від шпаків, варто її накрити сіткою (рибацькою або спеціальною для садів). На жаль, без сторонньої допомоги це не кожному садівнику під силу.

Справді  дехто із садівників встановлює звуковий відлякувач, який «кричить» голосом хижака чи підбитого шпака. Можна вчепити в кроні увімкнутий радіоприймач.

«У минулому році записали на флешку голосу сови, орла і включали цю фонограму з ранку до вечора. Плюс пудало орла над черешнею. Як не дивно, але черешня дісталася нам», — зазначив Микола Конвалія.

Можна також розвішати на кінчиках гілок CD-диски з намальованими маркером очима. Імовірно, шпаки боятимуться підлітати. Ще можна зробити з пластикових пляшок вітряки або прилаштувати дитячі вітряки з блискучих матеріалів, які швидко крутяться і блимають. Іноді подібні нехитрі пристрої можна знайти в різних господарських магазинах.

«На високих гілках причепити стару шапку, яка нагадуватиме птахам кота. Дерево з «хижаком» шпаки облітатимуть стороною», — ділиться порадою Анатолій Пономарьов.

Також одним із популярних засобів є ультразвуковий відлякувач птахів. Комусь допомагає, проте, вочевидь, пристрій має бути дуже потужним. 

Одягнути опудала в яскраво-синій одяг, розвісити сині клаптики на гілках.

Досі єдиного ефективного способу повністю відлякати птахів від черешень немає. Можна лише захистити сіткою. До опудал та мішури шпаки звикають за день-два. Більш ефективні «хлопавки» та інші звукові ефекти.

Помічено також, що на біло-жовті сорти черешень птахи майже не зазіхають. Поза небезпекою також пізня черешня, бо в цей час шпаки перелітають харчуватися в поля.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.