Українці зможуть безкоштовно опанувати нову професію

Мінекономіки оновило Перелік професій та спеціальностей для навчання, за якими може бути виданий ваучер, відтепер в ньому 95 професій та 60 спеціальностей. 

Про це повідомила заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна.

«Близько 60% підприємців стикаються сьогодні з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів. При цьому досить багато українців не можуть знайти роботу, оскільки їхній професійний рівень чи навички не відповідають потребам роботодавців. Тому ми надаємо можливість людям взяти ваучер на навчання і за державний кошт опанувати нову професію, яка є затребуваною на ринку праці, або підвищити свою кваліфікацію», — зазначила Тетяна Бережна. 

Зокрема, до Переліку включені професії, необхідні для відновлення інфраструктурних об’єктів, житлового фонду та об’єктів енергетики: майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики, слюсар-електромонтажник, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електромеханіка), машиніст крана (кранівник), слюсар з ремонту дорожно-будівельних машин та тракторів, в’язальник схемних джгутів, кабелів та шнурів, моторист цементувального агрегату, вогнетривник. 

Серед спеціальностей — відновлювані джерела енергії та гідроенергетика, галузеве машинобудування, електронні комунікації та радіотехніка, матеріалознавство, металургія тощо.

«Також Перелік доповнено професією оператор дистанційно керованих апаратів та спеціальностями авіаційна та ракетно-космічна техніка, авіоніка, прикладна механіка, прикладна фізика та наноматеріали. Враховуючи потреби у ліквідації наслідків військової агресії рф, Перелік доповнено професією пожежний-рятувальник та спеціальністю пожежна безпека», — ідеться у повідомленні.

З метою розширення можливостей підготовки фахівців протезно-ортопедичної сфери, до Переліку включено спеціальності біомедична інженерія, хімічні технології та інженерія.

З оновленим Переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, можна ознайомитись за посиланням. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.