У селі Васине скандал через напади бджіл

У селі Васине, що на Кіровоградщині, місцеві жителі та худоба потерпають від нападів бджіл. Вже відомі випадки загибелі худоби та домашніх тварин.

Про це стало відомо з видання Без купюр.

Така ситуація вже протягом 12 років. Місцеві звинувачують двох пасічників, які тримають більше ста сімей бджіл на подвір’ї будинку. Агресивні комахи вдень не дають жителям вулиці ні тримати господарство, яке одразу потерпає від укусів, ні вийти вдень із будинків.

«Бджоли атакують все живе — від курей до людей. Інші пасічники кажуть, що ці бджоли не української породи, можливо, кавказької або іншої. Комахи нападають навіть на інші вулики», — розповіла Світлана Височин, що живе через паркан від пасічників.

За словами жінки, птахів вони не тримають, бо десь якусь водичку ставлять — бджоли до неї прилітають та курей чи качок кусають. Город біля будинку не тримають, бо потрібно сапати в масці і лише до 8 години, коли бджоли ще не прокинулися, або після 19, коли вони вже сплять.

«У мене зараз двоє неповнолітніх дітей 15 та 12 років. Їм доводиться накидати капюшон і кущами, перебіжками, йти на автобусну зупинку, де їх забирають в Мошоринську школу. Так само повертаються назад. У нашому дворі прямо на очах у дітей бджоли закусали собаку до смерті. Цей рій бджіл нападає і кусає-гризе доти, доки тварина не помре, а потім летить. Дуже агресивні комахи», — додала Світлана. 

Як пише видання, точка кипіння настала, коли 6 травня близько 17 години бджоли закусали двох тільних корів у світланиної родички, яка живе по сусідству. Спочатку сподівалися, що тварин врятують. Проте одна корова померла вночі, а інша — у вівторок вранці.

Що ж до самої пасіки, зауважують в Держпродспоживслужбі, то кількість вуликів  може бути необмежена. Проте є інструкції щодо утримання бджіл. Однак у Держпродспоживслужбі констатують, що штраф невеликий. Та місцеві жителі готові використовувати всі юридичні можливості, аби нарешті змусити пасічників думати не лише про бджіл, а й про сусідів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.