Жителі хутора Шевченка вийшли на протест проти викидів з місцевого підприємства

Жителі хутора Шевченка, що на Вінниччині, 5 березня під стінами підприємства «Агровіт груп» зібрались з вимогою припинити забруднювати повітря. 

Протягом тривалого часу підприємство не замінювало фільтри та викидало шкідливі відходи у повітря, чим ускладнювали перебування на вулиці місцевим жителям.

Про це стало відомо від Суспільного.

Уперше на подібну акцію виходили 2022-го. Тоді керівництво пояснило відтерміновану заміну фільтрів початком війни. Та проблема з викидами знову повторилася у вересні 2023 року.

«Ми писали до президента, і у Вінницьку міську раду, де тільки можна. Ми отримали відповідь, що перевірок не мають права робити. І те, що воно на контролі, це не правда, бо знову через пів року, знову березень, фільтри не змінили», — розповіла колишня очільниця квартального комітету Надія Погребняк.

За словами спеціаліста відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Наталії Михальчук, вони контролюють граничнодопустимі концентрації шкідливих речовин на житловій забудові. Заміри безпосередньо на підприємстві має здійснювати екоінспекція.

Житель хутора Юрій Матвійчук прийшов зі своїм чотиримісячним сином. Розповів, з ним гуляє дружина і постійно скаржиться на задимленість і неприємний запах.

«Дзвонив я в екологічну службу, мене направили в держпродспоживслужбу. Я зателефонував, вони почали мене перекидати: « Це не туди звертатися, а це туди». Вітер повіяв на хутір — ми всі задихаємося, вікна не можна відчинити взагалі», — сказав Юрій Матвійчук.

Місцеві сказали, підприємство працює цілодобово. У відкритих джерелах вказано, займається виробництвом пестицидів та іншої агрохімічної продукції.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.