В Україні скасовано використання терміну смт

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури скасувало використання в Україні такої категорії населених пунктів як селище міського типу. 

Відповідне оновлення кодифікатору адміністративно-територіальних одиниць відомство затвердило наказом №48 від 19 січня 2024 року.

Про це повідомляє видання Delo.ua.

«Статус усіх 881 колишніх смт замінено на статус селищ, а з переліку категорій населених пунктів смт виключене», — пише видання.

На початок 2022 року Державна служба статистики оцінювала чисельність населення 824 смт за межами Криму (стосовно якого оцінка населення не здійснюється Україною ще з 2014 року) в 3386,5 тисячі, або 8,23% сукупного населення відповідної території.

В законі селище визначене як населений пункт з переважно садибною забудовою та чисельністю жителів не менш як 5 тисяч. До цього селищами вважалися, як правило, малі населені пункти, що утворилися за радянських часів при відповідних промислових чи сільськогосподарських підприємствах, інфраструктурних об'єктах, навчальних закладах тощо.

Найбільшим селищем до нововведення біло Докучаєвське (колишнє Комуніст). В 1164 «старих звичайних» селищах перед війною жило, за офіційною оцінкою, лише 334 тисячі людей (0,81% населення), тобто в середньому менш як по 290 людей на один населений пункт цієї категорії.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.