У селі Королівці нечистоти забрудили грунтові води

У селі Королівці, що на Івано-Франківщині, місцеве підприємство забруднило нечистотами грунтові води. Фахівці Держпродспоживслужби радять місцевим жителям утриматися від вживання з колодязів води, що має дивний запах чи колір.

Про це повідомляє Суспільне.

«Тут такі запахи почалися у четвер чи п'ятницю, що почали голови боліти у нас. Поздихала риба і все. То від того дощу, що пройшов на Івана Купала, вода сильно піднялася і десь щось пробило. Хімія пішла в каналізацію», — розповідає місцевий житель Василь Романенчук.

Днями 10-11 серпня Василь та Наталія Романенчуки відчули різкий запах у повітрі. Вони додають: відтоді люди у Королівці вловлюють сморід невідомих речовин.

«Увечері, коли немає сонця, хочеш вийти на город щось зробити, а це — нереально, бо голова розколюється. Потім всю ніч спати неможливо», — каже Наталія Романенчук.

Житель Королівки Михайло Гончарук вперше відчув невідомий запах та побачив забруднення води у водоймах Королівки у липні після рясних дощів.

«Теж була хімія, бо вся вода йде через сусідський ставок, а з нього впадає у річку Косачівка. І так заспокоїлося. А десь у четвер чи п'ятницю моя дружина відчула вже запах різкий — не то фарба, не то ацетон. Словом, якась хімія. У мене навіть, не знаю, чому, теля — і те не стало йти до хліва. Стайня розташована біля цього місця, і чомусь воно не захотіло заходити туди», — розповідає Михайло Гончарук.

У село викликали поліцейських. Згодом з'ясувалося, що нечистоти у ґрунт та місцеву річку Косачівка, що впадає у Прут, потрапляють із Коломийського заводу комплектних розподільчих пристроїв.

За фактом забруднення землі слідчі Коломийського райвідділу поліції розпочали провадження за ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України. Докладну інформацію зможуть надати після отримання результатів лабораторних досліджень.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.