Майже 900 населених пунктів остаточно стануть селищами — новий Закон

Прийнятий проєкт Закону 8263 щодо адміністративного устрою, стосується автоматично виключно селищ міського типу. В результаті, 881 СМТ буде переведено до категорії селищ.

Про це розповів Віталій Безгін, народний депутат.

«Конституція України не передбачає селищ міського типу, як явищ — лише тріаду населених пунктів: місто, селище і село. Термін «селище міського типу» з'явився в СРСР в 1922 році, а в УРСР його почали використовувати через 3 роки замість поняття «містечко». Нарешті попрощалися із радянською спадщиною, що не відповідає нашому Основному Закону»,  — пояснює депутат.

Якщо у селі/селищі проживає понад 10 тис осіб, автоматичної зміни статусу, тобто «пониження» чи «підвищення» статусу для населених пунктів не передбачено взагалі. Закон лише надає механізм та прозору процедуру зробити це за бажанням громади.

Селищні або інші громади (та їх мешканці) не втрачають будь-які пільги чи преференції. Законом не передбачено жодних змін до секторального законодавства. Крім того, саме для збереження категорій пільг було ухвалено рішення не переводити СМТ автоматично у статус міст.

Також закон не містить зворотньої сили в часі, тому усі документи продовжують діяти і жодної перереєстрації не потребується. Це стосується паспорта, нотаріальних документв, документів на житло тощо.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.