Депутати місцевих рад складають мандати через заборону виїзду за кордон — Чесно

Заборона Урядом на виїзд за кордон для депутатів місцевих рад змушує посадовців складати мандати. 

Така політика з боку влади є серйозним ударом по самоврядуванню. Якщо у рад будуть проблеми із кворумом, центральна влада матиме більше шансів ввести військові адміністрації. А це може поставити під загрозу демократичний розвиток держави.

Такі висновки надала громадська організація Чесно.

«Якщо депутатка або не військовозобов’язаний місцевий політик (старше 60 років, багатодітний батько і т. д.) вирішить поїхати у відрядження по роботі, він уже не може цього зробити. Це стосується, до прикладу, і депутатів-медиків, які мають відвідати консиліуми чи взяти участь в операції за кордоном. Тому кожен стає перед вибором: залишатися депутатом чи скласти мандат», — кажуть в Чесно. 

Щоб зараз перетнути кордон, депутату потрібно, щоб рада проголосувала за його відрядження. Голосують, як правило, тоді, коли є запрошення від міжнародних організацій. Тобто рада не має розглядати відрядження, які пов’язані з реальним місцем роботи депутата, чи його приватну поїздку, яка може бути пов’язана з відвідуванням родичів.

Тому не дивно, що деякі депутати приймають рішення скласти мандат. Але скласти мандат буває нелегко. Заяву має погодити місцева рада. Якщо опозиційний депутат не має діалогу з владою, то рішення про дострокове складення повноважень може і не набрати необхідної кількості голосів. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.