Жителі села Озера захищають старосту, підозрюваного у держзраді

Село Озера, що на Київщині, росіяни окупували на другий день повномасштабного вторгнення. Нещодавно правоохоронці затримали старосту цього села — за співпрацю з російськими військовими.

Думки односельчан щодо дій старости під час окупації різняться. Деякі стверджують, що чоловік ні в чому не винен і затримали його необґрунтовано, інші ж кажуть, що Вадим Мартинов був справжнім колаборантом.

Про це повідомляє видання Слідство інфо.

У повідомленні про підозру мова йде про те, що чоловік перейшов на бік ворога та почав виконувати повноваження старости села від імені окупаційної військової влади.

Крім того, очільника села звинувачують у тому, що він надавав солдатам армії РФ маршрути доріг у напрямку столиці, отримав від окупантів автомат Калашникова та відкрито закликав місцевих мешканців до співпраці з ворогом.

«Я не мала права ходити так, як Мартинови. Вони дуже вільно ходили по вулиці, спілкувалися з окупантами, і взагалі люди багато чого бачать, але всі мовчать. Мені прямо в очі говорять — ми нікому нічого казати не будемо… Мартинов сама справжня падла. Все. Бог суддя над ним і його сім’єю», — розповідає Валентина, мешканка Озер.

Колишня голова села, Лариса Кушніренко, розповіла журналістам, що до неї приходили окупанти й схиляли до співпраці.

«До нас приходили з обшуками кадирівці, поставили нас під стінку і наставили автомати. І сказали, що я, як держслужбовиця, мушу співпрацювати з нами. Тому що староста Мартинов з ними співпрацює. Все. Це єдине, що я сказала у своїх свідченнях. Я його не бачила, що він робив, де він робив», — каже Лариса.

Місцеві не розуміють, чому чоловік, який допомагав усьому селу вижити під час окупації, зараз за ґратами. Люди переконують, що автомат Мартинов отримав під розписку від українських військових, а після деокупації одразу його повернув.

«Все це брехня, що він з пов’язкою ходив, що він на БТРі катався. А той злощасний автомат, який він під розписку взяв, може який один день він з ним і їздив, хіба можна було при кацапах з автоматом ходити?», — говорять селяни.

Так, 25 лютого жителі села зібралися, щоб обговорити ситуацію з ув’язненням Вадима Мартинова. Мешканці села Озерне написали спільну заяву проти затримання та обвинувачення старости села. Під нею підписалося 168 людей. За словами Валентини, під час окупації у селі залишалося близько 200 людей.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.