Прокуратура оскаржуватиме судовий вирок про згвалтування неповнолітньої із села Верхні Ворота

Троє підлітків з села Верхні Ворота, що на Закарпатті, змогли уникнути в'язниці за згвалтування неповнолітньої односельчанку.

Проте публічний розголос деталей судової справи на всю Україну змусив прокуратуру повторно повернутись до справи.

Про це повідомляє Закарпатська обласна прокуратура.

У матеріалах суду йдеться про те, що зловмисники з села Верхні Ворота заманили неповнолітню до подвір’я одного з підлітків, а потім — до підвалу. Дівчина давно знала хлопців, тому спокійно пішла з друзями.

На попередньому засіданні хлопці визнали свою провину. Суддя Воловецького райсуду Оксана Софілканич присудила хлопцям по 5 років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки. 

«Суд виніс вирок по ст. 153 (сексуальне насильство, без проникнення), а не 152й статті (зґвалтування)», — ідеться у справі.

Як стало відомо, адвоката у потерпілої не було, її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, а якій мама одного з ґвалтівників працює секретарем. А ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики.

Зловмисників зобов'язали виплатити потерпілій по 60 тисяч гривень, а також покрити процесуальні витрати в розмірі понад 25 тисяч для кожного.

У своєму рішенні суд спирався на позитивні характеристики неповнолітніх ґвалтівників від служби у справах дітей і класних керівників. Вчителі заявили, що вважають ув’язнення хлопців надто суворим покаранням.

Омбудсмен Лубінець взяв під особистий контроль резонансну справу про зґвалтування 14-річної трьома підлітками на Закарпатті. Він зазначив, що права дівчини під час судового процесу були грубо порушені — він відбувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.