18 жовтня Побут

Село на Сумщині запрошує переселенців

Десять будинків для переселенців підготували жителі села Грем’ячка Шосткинського району, що на Сумщині. Тут готові безплатно прийняти українців, які рятуються від війни.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Ще 20 років тому в селі проживало 800 людей, зараз нараховується не більше 260. Тому в селі багато покинутих будинків, які місцеві ще у перші дні війни вирішили запропонувати переселенцям.

«Ми розуміли, що в тих умовах, що були на початку війни, в селі було вижити легше, а тому ми почали готувати будинки. Зібрались з людьми і поділились на дві групи: чоловіки і жінки. Чоловіки потрусили димоходи, завозили дрова, жінки прибирали в будинках. Але виникла проблема відсутності електропостачання, бо ці будинки багато років були без світла. Нам назустріч пішли працівники громади, голова громади, наша електромережа — Ямпільський РЕМ. Так ми подолали всі нюанси і за перший тиждень змогли підготувати десять будинків», — розповідає діловод Ямпільської селищної ради Тетяна Кравченко.

Люди розмістили запрошення в соціальних мережах і на нього відгукнулось десять родин з різних міст Сумської області. Переселенцям запропонували не лише теплу оселю, а і харчування.

«Було багато дзвінків: люди з Сум телефонували і говорили, що вже декілька днів не їли, тепла у них не було. Автобус з Сум їздив і ним до нас приїхало дві сім’ї. Багато людей цікавилось, але не приїздили, бо коли дізнавались, що ми знаходимось за 20 км від кордону, у них виникав страх. Ми говорили, що у нас тихо, спокійно, але люди не були впевнені, що будуть у безпеці», — говорить Тетяна Кравченко.

Після деокупації області, більшість переселенців повернулись до власних домівок. Зараз в Грем’ячці проживає лише переселенка з Шостки Тетяна Іванівна та родина з Луганської області. Багато підготовлених осель звільнились і готові прийняти українців, що потребують домівки.

Читайте також: 

Підтримайте наші агромедіа