У село на Прикарпатті запрошують багатодітні родини

У село Петрилів, що на Тлумаччині, запрошують багатодітні родини, що не мають свого житла. Головне, щоб вони хотіли тут жити та вчити своїх дітей у місцевій школі, повідомляє ПІК.

Таким родинам тут можуть безкоштовно або за малу орендну плату надати помешкання. 

У селі можна недорого придбати добротні приватні будинки. 

«Ми упроваджуємо соціальну  інціативу «Допомога сім’ям», що спрямована на відродження села та збереження школи. Наразі в Петрилові проживає 500 осіб, із них 100 виїжджають постійно на заробітки. Вони повертаються додому лише на зиму, або три місяці перебувають на заробітках, а місяць удома. Переважна більшість постійних мешканців села — люди старшого віку. А ми хочемо, аби в нас жили молоді родини» , — розповідає Олег Кирста, очільник Петрилівського старостинського округу.

Наразі у Петрилові є три помешкання  на балансі старостинського округу. І їх  готові  безоплатно надати багатодітним родинам. Людям треба буде платити лише за комунальні послуги. Тарифи доступні в порівнянні навіть з великими і малими містами та селищами.

До речі, багато приватних будинків у Петрилові просто пустують, хоча там є господарі, але вони проживають за кордоном і хочуть здавати свої помешкання в оренду за символічну плату і з правом поступового викупу.

Наразі у Петрилові є два фермерські господарства, де займаються вирощуванням сої, кукурудзи, часнику, розводять качок. І  керівники господарств наймають людей на сезонні роботи.

«Також село знаходиться на трасі, що веде через Тернопіль на Київ. І через Петрилів щоденно курсує багато проїзних автобусів і є 6 рейсів  до села. Автобусами  можна добратися до  обласного центру — Івано-Франківська (відстань 40 км), де є великі шанси знайти роботу. Автобуси зупиняються в Івано-Франківську на центральному автовокзалі», — каже староста.

У селі можна займатися сільським господарством: вирощувати городину, домашнюю птицю, свині худобу, або дрібним приватним бізнесом. Є люди, які випікають торти, виробляють прикраси, а згодом збувають все це у більших містах, чи продають через Інтернет. 

А ще в селі є можливість розвивати зелений туризм, бо Петрилів знаходиться на мальовничих берегах Дністра. А тим, хто може працювати віддалено, взагалі добре, бо у селі є швидкісний Інтернет.

До речі, у Петрилові ще раніше поселилися дві багатодітні родини. Так одна багатодітна мати, Галина Назарець, знаходить собі в селі непогані підзаробітки, бо жінка добра майстриня з ремонтів помешкань і її кличуть на допомогу односельці. Також вона їздить на заробітки.

«А ще в селі є добротна школа. На жаль, учнів у ній з кожним роком стає менше і менше. Зараз тут навчаються 30 учнів, а можуть навчатися аж 300», — каже директорка Ірина Євчук.

Є 8 вчителів та 1 вихователька, бо на базі навчального закладу функціонує дитячий садок, який відвідують 11 дошкільнят. Щоправда зараз гостро постало питання про подальше існування навчального закладу, бо учнів мало. Керівник села та директорка сподіваються, що коли в Петрилів приїдуть багатодітні родини, то навчальний заклад знову оживе і навіть стане ще кращим.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.