На Ічнянщині створили музей вишивки

Старостат у селі Більмачівка, що на Ічнянщині, відрізняється від інших офіційних установ Чернігівщини. Адже в ньому облаштували музейну кімнату — як кажуть у цьому селі, «світлину».

Про це повідомляє ЧеЛайн.

За словами старости Більмачівського старостинського округу Вікторії Ващенко-Глушко, ідею про музей втілили в життя торік.

«До Дня села, яке в нас припадає на серпень, у нас завжди були різні заходи. Зокрема влаштовували виставки, бо люди приносили вишивки та інші подібні речі. І вирішили, щоб експозиція була постійною», — зазначила староста.

Задум був втілений у життя якраз до минулорічного Дня села. До того часу вже все було впорядковане і відбулося відкриття.

Експонати збирали серед односельців. Старших людей, які власноруч вишивали рушники чи сорочки, вже, на жаль, немає. Речі передавали діти чи онуки тих людей.

«Там переважно український одяг, вишивка, рушники. Все традиційне, чим користувалися в селі. Прядки, посуд, різні маслобійники, бо раніше масло вручну били. Ми власними руками зробили імітацію печі, подушки принесли. Все, як в українській світлиці, по-нашому кажуть «світлина», — розповіла Вікторія Ващенко-Глушко.

Між тим, люди продовжують зносити старі речі. Тож є задум облаштувати під музей ще одну кімнату. Уже навіть є розуміння, яку саме. Але справу наразі відклали до кращих часів.

«Потрібні і час, і ресурси для облаштування цієї кімнати. Ремонт треба зробити й експонати до ладу довести. Але ідею про ще одну музейну кімнату не полишаємо. Вона буде в іншому стилі, порівняно з першою. Але поки розповідати не хочу, коли зробимо, тоді всі дізнаються», — пояснила староста.

Облаштування музею в старостаті в Більмачівці вважають потрібною і важливою справою, адже нам не можна забувати нашу минувшину і варто шанувати пам’ять про наших предків, завжди пам’ятати, хто ми є і звідки родом. Що особливо актуально у нинішній час.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.