Швеція допоможе розробити програму з управління відходами в Україні

Уряд Швеції запустив новий проєкт технічної допомоги Україні із назвою «Посилення управління побутовими відходами на 2024-2027 роки». 

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Ця комплексна програма міжнародної технічної допомоги розрахована на декілька років. Її імплементуватимуть Асоціація управління відходами Швеції Avfall Swerige та Salar International — організація, що опікується місцевим самоврядуванням та представляє шведські муніципалітети. 

У липні поточного року Програму схвалило Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку SIDA. 

«Шведські експерти проаналізували ситуацію з відходами в Україні та окреслили напрями співпраці наших країн. Програма матиме 10 компонентів, їх реалізовуватимуть на національному та регіональному рівнях. Як приклад, у Міндовкілля назвали такі з них: нові підходи до тарифоутворення у сфері управління відходами, а також впровадження в Україні принципу «забруднювач платить»; планування управління відходами за європейськими стандартами, зокрема, допомога регіонам у розробці регіональних та місцевих планів; обробка біологічних відходів», — ідеться у повідомленні. 

За експертними оцінками, 4-5% світових обсягів газів утворюються саме на полігонах України. Цей показник можна скоротити вдвічі, якщо встановити відповідне обладнання на 400-500 найбільших українських полігонах.

У нагальній потребі мати детальні якісні регіональні та місцеві плани управління відходами. Саме вони мають стати тією пропозицією, під яку вдасться знайти інвесторів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.