Громади можуть отримати кредит на енергообладнання

В Україні запрацював Фонд декарбонізації — це пільгові кредити в гривні для місцевих органів.

Кредити дають на обладнання для енергомодернізації, сонячні електростанції, теплові насоси, когенерація, альтернативне теплозабезпечення, інші проєкти з розподіленої генерації, термомодернізація громадських будівель.

Детальна інформація — на офіційному сайті Фонду декарбонізації fdu.com.ua

Про це повідомляє Децентралізація.

Отримати такі кредити можуть органи місцевого самоврядування (школи, лікарні, садочки), комунальні підприємства (в першу чергу — теплоенерго і водоканали), промислові підприємства, малий та середній бізнес.

«Ставка — 9% річних. А для національного виробника на виконання Програми Президента «Зроблено в Україні» — 7%. Сума кредиту — від 120 тис. до 25 млн грн. Строк — від 1 до 10 років», — ідеться у повідомленні.

Фонд декарбонізації не залежить від грантового фінансування: вперше запроваджено європейський досвід револьверних механізмів державної підтримки. Джерела наповнення Фонду — екологічний податок за викиди вуглекислого газу від стаціонарних установок, а також державні запозичення, спрямовані на підтримку енергоефективності та скорочення викидів вуглецю.

Всього до кінця року заплановано видати підприємствам та муніципалітетам 859 млн грн кредитів для проведення енергоефективних заходів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.