09 вересня Інфраструктура

На Тернопільщині комунальна лікарня встановила власну сонячну станцію

У Чортківській центральній міській лікарні встановили сонячну електростанцію потужністю 50 кВт. Вона працює разом з акумуляторами, що накопичують вироблену електроенергію. 

Зокрема, електростанція вже допомагає економити кошти громади. За тарифом 2024 року муніципалітет збереже близько півмільйона гривень за рік. 

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Вартість сонячної електростанції з акумуляторами — понад два мільйони гривень. Протягом року Чортківську центральну міську лікарню відвідують понад 200 тис. пацієнтів.

«Окрім великого дороговартісного обладнання мусять працювати і кардіомонітори, апарати штучної вентиляції легень, наркозні станції під час оперативних втручань. СЕС гарантує більшу енергетичну безпеку, ми впевнені, що електроенергія не зникне під час критичних ситуацій», — коментує Ростислав Шульський, директор Чортківської центральної міської лікарні.

Загалом вже майже 90 закладів охорони здоров’я України мають сонячні станції з панелями. До кінця року передбачається оснащення 200 закладів охорони здоров’я сонячними станціями. 

Проєкт в межах програми «Світло для лікарень» втілив Благодійний Фонд Yellowblue Force Foundation, за координації Міністерства охорони здоровʼя України та за фінансової підтримки Citi Ukraine. Встановлення електростанції супроводжувала ГО «Екоклуб».

Читайте також: 

Як створити бізнес на консервації овочів та фруктів