Селянам на Кіровоградщині відмовляють у постачанні води

У селі Чарівне Кетрисанівської громади на Кіровоградщині 300 людей два місяці живуть без водопостачання. Ще два сусідні села, які отримують воду з тієї ж мережі, мають послугу за графіком, пише Суспільне.

Зп словами старости села Михайла Семеніва, така ситуація виникла через зношеність водогону, небажання балансоутримувача його ремонтувати й передати громаді.

Село Чарівне має забезпечувати водою державне підприємство «Червоний землероб». Водогін будували для господарських потреб держпідприємства 61 рік тому, тому обладнання застаріле. Воно має забезпечувати водою 900 жителів сіл Чарівне, Мирне та Вереміївка.

Через пориви й відсутність напору другий місяць без води живуть жителі Чарівного, інші користувачі отримують її за графіком – дві години вода є, дві — немає.

«Люди працювали, будували це господарство. Тепер прийшли нові власники, і вони рішили: це ми вам дамо, а це не дамо. Землю заберемо, бо нам треба земля, а люди нам не треба, нам не треба село», —  жаліється на нинішніх власників староста Михайло Семенів.

З березня минулого року підприємство очолює Андрій Вовк. Він пояснив, за користування водою люди платять 20 гривень щомісяця (у загальній сумі 15 тисяч гривень), водогін збитковий. За словами керівника підприємства, електроенергія для водогону підприємству обходиться приблизно в 15 тисяч гривень на місяць, зарплата одного працівника — 10 тисяч гривень, поточні витрати приблизно ще 10 тисяч.

Торік у жовтні Андрій Вовк казав, що готується передати збитковий водогін на баланс Кетрисанівської громади. Для цього підприємство мало підготувати технічну документацію, але досі цього не зробило.

«Для того, щоб її виготовити, потрібні гроші й потрібен хтось, хто зробить це якісно. Не було у 23 році грошей! Зараз будемо робити» , — пообіцяв керівник підприємства. 

Проте на питання про те, коли планують підготувати документи, відповідати відмовився

Голова Кетрисанівської громади Віктор Поліщук вважає, балансоутримувач не хоче займатись цим питанням, а на виготовлення потрібні невеликі гроші — приблизно 10 тисяч гривень.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.