Третя комунальна електростанція запрацює у Долинській громаді

Долинська громада Івано-Франківської області поступово стає енергонезалежною. Вже дві комунальні сонячні станції працюють у громаді. На черзі третя — на водозаборі. Її потужність  — 120 кВт, а вартість побудови — 4,7 млн грн.

Про це пише Децентралізація.

Коштом місцевого бюджету у громаді запрацювали дві комунальні електростанції. Одна — невеличка, на 16,2 кВт, друга набагато більша, потужністю 140 кВт, її збудовано на очисних спорудах водоканалу. 

«Ці споруди тепер повністю енергетично незалежні. Зараз ми маємо надлишок електроенергії, яку виробляє ця станція, і ми продаємо її у мережу, тим самим трошечки допомагаючи державі у скрутний час», — розповів Іван Дирів, голова Долинської громади.

Також Іван Дирів розповів, за прикладом даних зі станції їхнього водоканалу, яка виробила вже 64,78 мегават-годин електроенергії за півроку роботи (а один кіловат коштує трохи більше 8 гривень), то вийде, що вона заробила понад півмільйона гривень. Це при теперішніх цінах на електроенергію. А у майбутньому ціни ж однозначно будуть рости. За рік вийде мільйон. Виходить, що термін окупності електростанції приблизно становитиме 4,5 роки. Але тут треба наголосити, що йдеться не стільки про гроші, скільки про енергетичну безпеку, забезпечення гарантованого водопостачання, гарантованої роботи лікарні тощо.

Зараз громада має надлишок електроенергії, яку виробляє ця станція, і вони продають її у мережу, тим самим допомагаючи державі у скрутний час.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.