Громади мають затвердити місцевий план управління відходами

Територіальні громади мають напрацювати та розробити місцевий план управління відходами (МПУВ). 

Це програмний документ, що містить комплекс завдань і заходів із визначеними строками втілення та ресурсами для сталого та ефективного управління відходами в громаді. 

Про це зазначається у довіднику «Еконавігатор для громад: зміни та практичні поради в управлінні відходами», пише Zemliak.com.

Цей документ є обов’язковим до розробки для всіх територіальних громад. МПУВ розробляє робоча група або зовнішні експерти відповідно до Регіонального плану управління відходами (РПУВ) та порядку, затвердженого Кабміном.

Під час роботи над документом важливо врахувати:

  • Розробка — протягом 1 року з дня набрання чинності РПУВ у відповідній області
  • Оновлення — протягом 6 місяців з дня внесення змін до РПУВ
  • Планування — на 10 років
  • Оцінка ефективності — через 2 роки після затвердження
  • Перегляд — не рідше ніж кожні 4 роки з дати набрання чинності МПУВ.

«Програма поводження з побутовими відходами та схема санітарного очищення тепер не є обов’язковими для розробки. Їх повністю замінює місцевий план управління відходами (МПУВ)», — ідеться у документі.

Розробляє документ робоча група або зовнішні експерти відповідно до Регіонального плану управління відходами (РПУВ) та порядку, затвердженого Кабміном. 

Зазначається, важливо залучати до планування змін у системі управління відходами комунальні підприємства. Саме вони володіють необхідною для планування інформацією, мають експертність та будуть безпосередніми виконавцями всіх запланованих змін.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.