На Львівщині з'явиться завод термічної обробки сміття

У Великомостівській громаді, поблизу села Боянець, зводитимуть сміттєспалювальний комплекс. Ідею комплексу почали розробляти у 2019 році. Планується переробка приблизно 220 тисяч тонн сміття на рік. 

Про це повідомляє Суспільне.

Керівник підприємства Михайло Блонський розповідає, увесь комплекс буде охоплювати понад 25 гектарів землі. Окрім того, що там спалюватимуть сміття, будуть й інші складові.

«На північній стороні ділянки будуть безпосередньо збудовані цехи заводу, які будуть займатися переробкою. Далі — південна сторона, там буде зосереджене тепличне господарство, яке буде працювати від теплової енергії заводу. А в західній частині ділянки буде збудовано цех з виробництва бруківки», — каже Михайло Блонський.

Вже порахували, скільки відходів на рік підприємство зможе спалювати. Щодо роботи заводу розповіли, сміття потрапляє в котел — в котлі дві камери згорання. В першій камері згорає саме сміття, а в другій камері — згорають відхідні гази, в якій якраз згорають всі небезпечні речовини. 

«Якщо говорити про об’єми сміття Львівської області, то це близько 700 тисяч тонн сміття на рік. Ми готові забезпечити своїми послугами всю північну частину Львівської області. Може, і більше. Можливо, і частину Львова», — зазначає керівник підприємства будівельника «Екоіндастріс».

За його словами, ідею майбутнього комплексу почали розробляти у 2019. Через початок повномасштабного вторгнення довелось зупинити роботу із документами для заводу. Тепер її відновили. 

Під час розробки будівництва була акцентована увага на тому, щоб досягнути справді нульових залишків, і їх буде досягнено за рахунок того, що буде застосовано інноваційні технології, яких немає ніде. А з залишків сміття буде виготовлятись бруківка.

Коштуватиме проєкт близько 220 мільйонів євро, порахували у підприємстві «Екоіндастріс». До будівництва планують залучити інвесторів. Степан Куйбіда, керівник обласного департаменту економіки, який супроводжує цей проєкт, каже, що зацікавлення інвесторів до цього проєкту є. Але початок його втілення залежатиме від ситуації в країні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.