Законопроект про дерадянізацію в громадах зареєстровано — Безгін

В понеділок 5 грудня 2022 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону 8263 «Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

Документом передбачено гарантування участі громадськості при прийнятті питань щодо адміністративно-територіального устрою, тобто обов’язковості проведення громадських обговорень.

Про це повідомляє Комітет держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Зокрема законопроектом передбачено порядок найменування (перейменування) населених пунктів, районів у місті.

«Як повідомив на своїй Facebook-сторінці співавтор документу, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради Віталій Безгін, «символічно, що реєстрували цей проєкт під час 8-ї масованої атаки на цивільну інфраструктуру від держави, яка живе радянщиною та мріє його відновити. Це резервний підхід. Якщо не зможемо слона цілком, то будемо маленькими ложечками!» — ідеться у дописі.

Ключовими пропозиціями законопроекту є:

  • скасування Указу Президії Верховної Ради Української РСР, який на 31 рік незалежності нашої держави та на 8 рік війни за цю незалежність залишається чинним та досі регулює вирішення окремих питань
  • встановлення чіткої процедури надання поселенням статусу населених пунктів
  • закріплення на законодавчому рівні процедур, які давно існують, зокрема щодо найменування і перейменування населених пунктів, районів, районів у містах, утворення або ліквідації, визначення їх меж
  • надання профільному міністерству повноваження затверджувати Кодифікатор населених пунктів України і зміни до нього.

На думку Віталія Безгіна, даний законопроект не є децентралізаційним, не стосується питань територіальних громад та не перекреслює потребу ухвалення комплексного законопроекту №4664 про вирішення питань адміністративно-територіального устрою, «хоча і включає в себе мінімальну кількість норм з нього, що були спільно розроблені комітетом та міністерством»

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.