Усі звільнені села на Херсонщині дуже пошкоджені — ОВА

ЗСУ станом на початок серпня вже деокупували 46 населених пунктів у Херсонській області. Усі звільнені від російських військових села дуже пошкоджені, інфраструктура та будинки знищені.

Про це повідомили в Херсонській ОВА.

«Ситуація на тимчасово окупованій Херсонщині залишається стабільно напруженою. Бойові дії стають все тяжчими, а їх наслідки катастрофічні: знищені напівпорожні села, розбиті дороги, заміновані мости та узбережжя річок, згорілі поля, ліси, будинки», — ідеться в повідомленні.

Також у Херсонській ОВА нагадали, що другий місяць ця область залишається без зв’язку від українських мобільних операторів. Працює тільки інтернет, але через російських провайдерів, тому більшість сервісів не працюють без VPN. Також в області відсутнє українське телебачення, замість нього окупанти увімкнули свої пропагандистські телеканали.

ЗСУ відбили три ворожі атаки у районах Білогірки та Трудолюбівки. Противник успіху не мав, із втратами понад десятка рашистів та 4 одиниць броньованої техніки відступив.

Окупанти обстріляли Нововоронцовку з «Градів». Втрат немає, але є зруйновані будівлі.

Нашою авіацією нанесено три удари по опорних пунктах противника в районах Олександрівки і Максимівки.

Загалом, минулої доби на півдні втрати противника складають: 32 рашисти, САУ «Мста-С», ЗРК «ТОР» та ще 4 одиниці броньованої техніки. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

У понеділок 1 серпня на Херсонщині морські піхотинці взяли в полон 11 військових РФ, серед них – офіцер, прапорщик та 9 мобілізованих з так званої ДНР.

На Херсонщині російські загарбники розстріляли з ПТУР мікроавтобус в районі селища Довгове, на якому люди евакуювалися зі Старосілля. Двоє цивільних загинуло. П'ятьох вдалося евакуювати до лікарні у Кривий Ріг — трьох чоловіків та двох жінок, усі цивільні. Двоє з них у дуже тяжкому стані з опіковим шоком.

Російські окупанти мародерствують в гаражних кооперативах Херсона за наведенням колаборантів. Крім того, поширюються випадки розселення росіян в захоплених квартирах.

У Брилівці, де нещодавно ЗСУ знищили ешелон з військовою технікою окупантів, російські військові виселили з власних будинків жителів, які проживають в радіусі 400 метрів від залізничної станції. Станцію оточили, аби місцеві не здавали рух окупаційної техніки ЗСУ.

На Херсонщині побільшала кількість перевірок місцевих жителів окупантами. На блокпостах перевіряють смартфони, документи й проводять обшуки привітаних будинків.

Окупанти влаштували госпіталь на базі місцевої лікарні Берислава. Це пов'язано з великим втратами та зростанням кількості травмованих серед їх військових. Також завезли близько 40 лікарів із росії, яких намагалися розселити по квартирах місцевих жителів, які евакуювались. Але люди не дозволили цього. Завезених лікарів поселили в одному із корпусів медичного закладу.

Окупаційна влада захопила приміщення та гуртожитки Херсонського державного аграрно-економічного університету. Працівникам університету представили нового « ректора». 

Співпрацювати з окупантами колектив вишу відмовився. Наразі всі університети Херсона захоплені, окупанти активно рекламують вступну кампанію на бюджетні місця.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.