Зарічанська громада почне заробляти з новими вітрогенераторами

На території Зарічанської громади Волинської області німецькі інвестори хочуть звести 22 вітряка для розвитку вітрової енергетики. 

Очільник громади Ігор Пальонка переконаний, шо вітрова електростанція — джерело для наповнення місцевого бюджету та розвитку територій.

Про це у коментарі журналістам БУГу розповів голова Зарічанської громади Ігор Пальонка.

Закордонні партнери спільно з українськими бізнесменами готові вкласти в проект колосальні кошти. Йдеться про кілька мільйонів доларів.  Потужність кожного вітряка становить 5500 кВт. Загальна висота одного вітряка — 140 м, лопасті — 70 м.

«Німецька компанія зареєструє підприємство для експлуатації станції на території об’єднаної громади, щоб таким чином сплачувались податки і мита до місцевої казни. А це суттєве поповнення гаманця громади:  і земельний, і податок з доходів фізичних осіб від заробітної плати працівників. Бо ж ці вітряки хтось буде обслуговувати», — наголосив Пальонка.

Також дохід буде і від землі, на якій їх побудують. Ділянки інвестори вже намітили й далі будуть їх купувати, якщо це приватна власність. А, якщо комунальна, то громада даватиме її в оренду. 

Наразі розробляється схема планування території Зарічанської ОТГ, яка й визначить місце, де їх можна буде звести. В подальшому будуть проведенні громадські слухання і зустрічі мешканців громади з інвесторами й проектантами.

«Перш ніж розпочати будівництво, закордонні інвестори проведуть всі потрібні дослідження про вплив вітрової електростанції на навколишнє середовище. І тільки після надання висновків екологічної експертизи буде остаточно вирішене питання побудови вітряків»,  — додав голова громади. 

Вітрогенератор — пристрій, який дозволяє перетворювати кінетичну енергію вітру на електричну. Найменші на місяць можуть виробляти 20–40 кВт·год, найбільші — 1200–2400 кВт·год. Їх використовують для енергозабезпечення приватних будинків, котеджів, підігріву та освітлення теплиць, перекачування води тощо.

Вітрова електростанція дозволяє людству бути незалежним від нафти і газу, берегти навколишнє середовище, і нарешті — економити на споживанні електроенергії.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.