Випадок африканської чуми свиней зафіксували на Кіровоградщині

В селищі Молодіжне Кіровоградської області, де утримувалося 95 голів, виявили африканську чуму свиней (АЧС). До Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про захворювання та загибель 3-місячних свиней на території особистого підсобного господарства.

Про це повідомляє ГУ Держпроспоживслужби в Кіровоградській області.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней тварини, які утримувалися в особистому підсобному господарстві в епізоотичному вогнищі, підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. 

«Під час епізоотичного розслідування було встановлено, що свиней в кінці вересня — на початку жовтня завезли з господарства Одеської області. Клінічні ознаки захворювання з’явилися в тварин ще 5 жовтня, однак за лікувальною допомогою до державних установ ветеринарної медицини власник не звертався», — повідомили фахівці.

Ветеринарні фахівці здійснили відбір біологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було підтверджено африканську чуму свиней (АЧС).

Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища, зону захисту радіусом 3 км (села Березівка, Новогригорівка Перша та смт. Молодіжне Долинської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області). 

визначено зону спостереження (нагляду), до якої ввійшли: села Тирлова Балка, Лебедине, Третє, Новоігорівка, Антонівка, Лаврівка, Новосавицьке, Широка Балка, Суходільське, Никифорівка, Мирне, Першотравневе, Степове, Маловодяне, Червоне Озеро, Писанка та місто Долинська Кропивницького району Кіровоградської області.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.