На Миколаївщині бджолярі отримали гуманітарну допомогу

У селі Мішково-Погорілове, що на Миколаївщини, 10 бджолярів, чиї пасіки постраждали внаслідок російських обстрілів, отримали гуманітарну допомогу — пакети бджіл.

Так, 130 пакетів бджіл привезли із Закарпаття. Допомога надійшла від громадської організації «Всеукраїнське братство бджолярів України».

Про це інформує Суспільне.

Аби отримати допомогу, попередньо пасічники зареєструвалися для участі в програмі «Допомога на бджолиних крильцях». 

«Дорогу перенесли добре. Це самий такий сприятливий період перевезення. Бджілки живі і здорові. Поробили отдушини в стенді. Приїхали сюди, а у нас +4°С — їм добре, вони в купу збиваються. Пакет називається «Мінісім’я». Тут чотири рамки з бджолами та розплодом. Такий пакет пересаджується у вулик. Тим, в кого вулики зруйновані, то нададуть і вулики», — розповів Віктор Жеванов, голова громадської організації «Всеукраїнське братство бджолярів України».

Місцева жителька Світлана бджільництвом займається 10 років, приїхала з Воскресенська. В якості компенсації отримала десять пакетів бджіл.

«Як почалася війна — постійні обстріли, вибухи. Бджоли почали від цих звуків сипатись — втратили більшу частину пасіки. Було втратили 30, десь так. Мій син служить, і чоловік служить. Син в Луганській області, чоловік у Бахмуті. Довелося мені отримати», — розповіла Світлана.

У Сергія з 93 вуликів залишилось вісім. Чоловік приїхав з селища Шевченкове. Коли населений пункт почали обстрілювати російські військові, виїхав. Зараз повернувся та починає оновлювати пасіку.

«Отакий я пасічник. Я покинув їх і втік. Лишився живий, а вони ні. Дали 20 пакетів. Бджоли, бачу, добрі, крупні. Посміхаються. Бачте, жужать мені. Привезу, дам трохи охолонути їм. Місце під них вже готове. Квіти посаджені. Будемо жити. Вони зі мною розмовляють, вони мені посміхаються. Вони мені жужжать, сідають на голову, на обличчя, гладять мене», — розповів Сергій.

Зазначається, третього травня відбувся перший етап програми «Допомога на бджолиних крильцях». Другим буде доставка гуманітарної допомоги у вигляді кормів для бджіл, ветеринарні препарати тощо. Третій етап, який триватиме з четвертого по 15 червня, — доставка пакетів бджіл пасічникам Миколаївщини та деяких районів Херсонщини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.