Власники свиноферм віддають перевагу свиням іноземних порід

Сучасне промислове свинарство спирається на іноземну генетику, імпортовану напряму чи вирощену на українських фермах-нуклеусах в Україні.

Найпоширенішою серед промислових свиногосподарств є данська генетика, на яку припадає близько половини поголів’я основних промислових свиноматок. 

Такі висновки надали експерти Асоціації свинарі України.

«Генетика PIC, якою представлено майже 20% маточного ядра промислового свинарства, також присутня на господарствах усіх категорій за чисельністю поголів’я. Питома вага французької генетики (Axiom та Choice) наразі складає понад 12%. Голландська генетика Hypor втримує попередньо завойований 3%-ий сегмент, а компанія Genesus, яка представлена на українському ринук з 2020 року, поступово нарощує свою присутність — з 1% у 2021 році до 3,5% у 2024 році», — коментують в асоціації.

Крім цього, свої позиції на ринку зберігають і інші генетичні ресурси для свиногосподарств — Ra-Se Genetics, Topigs Norsvin, австрійська генетика. Їх сукупна питома вага складає близько 1,5% від загальної кількості промислових свиноматок на початок року.

«Так, 11,4% маточного поголів’я є продуктом схрещення свиней від різних постачальників. Так, кризові для галузі 2020 та 2021-й, як і нестабільні роки з початку повномасштабного вторгнення створили передумови для операторів обрати шлях подібних експериментів. Утім, більшість із них висловлює намір з часом перейти на чистіші генетичні лінії», — коментують аналітики галузевого об’єднання.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.