На Сумщині фермер через посуху втратив третину врожаю

В Департаменті агропромислового розвитку Сумщини зазначають, що урожайність зернових цього року на 10–12% нижча за показники 2020 року . 

Пише про це СТС.Суми.

Фермер Петро побоюється, що через недоотримання врожаю він не зможе розрахуватись з кредиторами, адже для фермерства він брав кредити на техніку. Сподівається, що таке вдасця оформити пролонгацію та погасити позику.

«Порівняно з показниками минулого року, ми недоотримали від 25% до 30% ранніх зернових — ріпаку, пшениці, ячменю. Не налився колос, зерно не налилось. За 14 років мого досвіду в цій галузі таких посушливих років ще не було. Все залежить від того буде дощ, чи його не буде», — говорить фермер Петро Постіл.

Агроном з Сумщини також запевняє, що причина зменшення врожайності — несприятлива погода.

«Наприкінці весни та на початку літа було достатньо опадів, тому вологи вистачало. Це призвело до того, що коренева система розвинулась не вглиб, а в сторони. Практично весь корінь сформувався близько до поверхні ґрунту. Потім було майже два місяці посухи, що негативно вплинуло на ріст зернових», — розповідає агроном Ігор Панченко.

Попри це, різниця у загальних обсягах виробництва незначна, оскільки площі під посівами дещо зросли. Урожай склав 1,15 млн т проти 1,2 млн т у 2020 році. Тому потреби області буде забезпечено на звичному рівні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.