На Житомирщині створили лавандову ферму

Жителька міста Іршанськ, що на Житомирщині, Марія Хоменюк створила квіткову ферму thelavander.farm. У селі Мелені на Коростенщині, де родина дівчини має земельну ділянку біля бабусиного будинку, на території близько 1 га зростає пів тисячі кущів лаванди, сухоцвіти та інше різнотрав’я. 

Про це стало відомо з видання Перший Житомирський.

На фермі Марія працює разом з батьками і чоловіком. Навідується туди щодня або через день.

«У мене була мрія — лавандове поле, і я її втілила. Бачила, що у багатьох районах області є такі, а в нас поблизу якраз не було. Першочергово це задумувалося для проведення фотосесій, щоб люди могли приїздити, спілкуватися з нами, дізнаватися усе, що їх цікавить. Зараз розумію, що будуть і лавандові букети, і продаж кущів та іншої лавандової продукції», — розповідає засновниця квіткової ферми Марія Хоменюк.

Паралельно частина ділянки на фермі відведена під вирощування сухоцвітів — не менше 20 різних видів. У наступному сезоні плануємо збільшення плантації та, відповідно, асортименту.

Основні роботи на фермі стартують ще у лютому — у теплицях висівають розсаду сухоцвітів, доглядають і поливають її. Насіння замовляють за кордоном, частину збирають із вирощеного на своєму полі. Коли температура повітря вдень піднімається до +15°С, рослини висаджують у відкритий грунт, удобрюють його, здійснюють регулярний полив, обробляють від шкідників.

Марія ділиться, що в перший сезон — кінець літа-осінь 2021 збирала квіти трави у полі, поблизу водойми в Іршанську, все сушила і в подальшому продавала через соцмережі. Тоді ще був період карантинних обмежень, тому  це не дуже користувалося попитом. Проте вже у 2022-му ризикнула і почала вирощувати квіти самостійно. Акцентує увагу на тих сортах, які  більш пристосовані до вітчизняних погодніх умов, частіше використовуються у флористиці, більш популярні й затребувані. 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.